Меню
Количка

ФЛИКСОТИД инх 250 мкг/доза 60 дози

Фликсотид Инхалер 250 мкг 60 дози - Лекарства с рецепта
ФЛИКСОТИД инх 250 мкг/доза 60 дози
Продуктът не може да бъде закупен онлайн.
0.00 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Мирабел

Фликсотид 250 Инхалер се използва за лечение на бронхиална астма при хора, които се нуждаят от редовно лечение.

1. Какво представлява Фликсотид 250 Инхалер и за какво се използва

Активното вещество флутиказонов пропионат принадлежи към група лекарства, наречени кортикостероиди. Кортикостероидите се използват за лечение на бронхиална астма, тъй като притежават противовъзпалително действие. Те намаляват набъбването и дразненето на стените на малките въздухоносни пътища в белия дроб и по този начин облекчават дихателните проблеми. Кортикостероидите помагат също за предотвратяване на астматичните пристъпи.

Флутиказонов пропионат не трябва да се бърка с други стероиди, като например анаболните стероиди, с които някои спортисти злоупотребяват и приемат под формата на таблетки или инжекции.

Фликсотид 250 Инхалер се използва за лечение на бронхиална астма при хора, които се нуждаят от редовно лечение. Фликсотид 250 Инхалер също така се използва при възрастни, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) - заболяване, причиняващо стесняване и запушване на малките въздухоносни пътища в белите дробове.

Фликсотид 250 Инхалер се използва за облекчаване на дихателните проблеми при хора, които се нуждаят от постоянно лечение и не трябва да се използва за облекчаване на внезапни пристъпи на затруднено дишане или хрипове. В тези случаи се използва бързодействащо инхалаторно лекарство, напр. салбутамол-съдържащ лекарствен продукт.

Фликсотид 250 Инхалер е преработен с цел отстраняване на фреоните трихлорофлуорометан и дихлородифлуорометан. Не съществува опасност за пациента от наличието на тези фреони, но те могат да доведат до разрушаване на озоновия слой в атмосферата. Преработеният Фликсот 250 Инхалер съдържа нов аерозол, който няма негативно въздействие върху околната среда. Вкусът на новия аерозол се различава минимално от вкуса на предишния.
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Фликсотид 250 Инхалер

Не използвайте Фликсотяд 250 Инхалер:

 • ако сте алергични към активното вещество или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

Предупреждения и предпазни мерки
Кажете на Вашия лекар преди да използвате Фликсотид 250 Инхалер:

 • ако сте бременна или се опитвате да забременеете ако кърмите
 • ако някога сте имали кандидоза в устата
 • ако се лекувате или са Ви лекували някога от туберкулоза
 • ако имате захарен диабет

Свържете се с Вашия лекар, ако имате замъглено зрение или други зрителни нарушения, които могат да бъдат причинени от катаракта или глаукома.

Други лекарства и Фликсотид 250 Инхалер
Моля, информирайте Вашия лекар, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства включително лекарства, отпускани без рецепта.
В някои случаи едновременната употреба на Фликсотид 250 Инхалер с други лекарства (напр. някои лекарства за лечение на СПИН или перорални противогъбични продукти) е неподходяща. Без предварителна консултация с Вашия лекар не трябва да използвате Фликсотид 250 Инхалер, в случай че приемате лекарството ритонавир.
Някои лекарства може да увеличат ефекта от Фликсотид 250 Инхалер и Вашият лекар може да поиска да Ви проследява внимателно, ако приемате такива лекарства (включително някои лекарства при ХИВ: ритонавир, кобицистат).

Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
По време на бременност и кърмене лекарството може да се прилага само в случаите, когато лекарят прецени, че очакваните ползи от лечението на майката са по-големи от възможните рискове за детето.

Шофиране и работа с машини
Не се очаква Фликсотид 250 Инхалер да окаже влияние върху способността за шофиране или работата с машини.3. Как да използвате Фликсотид 250 Инхалер

Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Не превишавайте препоръчаната доза. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Лекарят определя дозировката и продължителността на лечението.

 • Не използвайте това лекарство за овладяване на внезапен пристъп на задух. В тези случаи ще се нуждаете от друг тип лекарство.
 • Може да отнеме от няколко дни до няколко месеца преди да почувствате ефект от лечението. Много важно е да използвате лекарството всеки ден, по възможност сутрин и вечер. Това ще помогне да нямате оплаквания през целия ден и през нощта. Не прекъсвайте лечението, дори ако се чувствате добре, докато не Ви каже Вашият лекар.
 • Много е важно да спазвате препоръките на лекуващия лекар за това колко дози да вдишвате и колко често да прилагате Фликсотид 250 Инхалер. Не го използвайте по-често отколкото Ви е предписано.

Ако лекарят не е предписал друго, обичайната дозировка на лекарството е:
За лечение на астма при възрастни и деца над 16 години: от 100 до 1 000 микрограма два пъти дневно. (Фликсотид 250 Инхалер е подходящ само, когото назначената доза е равна или по-голяма от 250 микрограма на инхалация).
За лечение на ХОББ при възрастни: 500 μg два пъти дневно, приети заедно с дългодействащ бронходилататор като салметерол.

Лекарството трябва да бъде вдишано през устата. Ще намерите инструкции за употребата му по-долу в тази листовка.

Някои хора изпитват затруднение при използване на Инхалера в момента на вдишването, В случай, че имате такива проблеми, допълнителното устройство - обемна камера, може да помогне за преодоляването им, като осигурява пълноценно вдишване на лекарството. Консултирайте се с лекаря относно възможността и нуждата да ползвате обемна камера.

Ако установите, че пристъпите на затруднено дишане и хриптене стават по-чести от обикновено и изпитвате нужда от повече инхалации от обикновено, трябва да се консултирате с лекуващия лекар.

Ако дишането Ви се влоши ти хриптенето се увеличи веднага след използване на Фликсотид 250 Инхалер, незабавно спрете употребата му и уведомете лекуващия лекар.

Ако забележите, че дишането Ви се влошава или хриптенето се увеличава след няколко дни, въпреки приема на това лекарство или установите, че се налага по-чест прием на други инхалаторни лекарства, уведомете лекуващия лекар.

Инструкции за употреба

Проверка на Инхалера:
Преди да използвате Инхалера за първи път или ако Вашият Инхалер не е бил използван в продължение на една седмица или повече, отстранете капачката на апликатора за уста чрез внимателно притискане от двете й страни, разклатете Инхалера добре и пръснете два пъти във въздуха, за да се уверите, че работи.

Използване на Инхалера:
1. Отстранете капачката на апликатора за уста чрез внимателно притискане от двете и страни.
2. Проверете отвътре и отвън Инхалера, включително апликатора за уста, за наличие на разхлабени части/свободни частици.
3. Разклатете Инхалера добре, с което да осигурите отстраняване на евентуални свободни частици и равномерно смесване на съдържанието.
4. Дръжте Инхалера в изправено положение между пръстите и палеца, като палеца поставите отдолу под апликатора за уста.
5. Издишайте колкото е възможно и след това поставете апликатора в устата си между зъбите и затворете устни около него, без да го захапвате.
6. Веднага след като започнете вдишването през устата, натиснете надолу върха на Инхалера, за да впръскате флутиказонов пропионат, докато вдишвате продължително и дълбоко.
7. Докато задържате дъха си, извадете Инхалера от устата и махнете пръста от върха на Инхалера. Задръжте дъха си, докато Ви е възможно.
8. Ако трябва да поемете повече на брой дози, задръжте Инхалера нагоре и изчакайте половин минута, след което повторете действията от т. З до т. 7.
9. След това изплакнете устата с вода и изплюйте.
10. Върнете на място капачката на апликатора за уста чрез плътно натискане до щракването

ВАЖНО! Не бързайте при изпълнението на действията от точка 5, 6 и 7. Важно е да започнете да дишате колкото е възможно по-бавно точно преди инхалирането.
Упражнявайте се пред огледало първите няколко пъти. Ако след инхалиране видите капчици по Вашия Инхалер или отстрани по устните си, трябва да повторите приема от т. 2.

Ако Вашият лекар Ви е дал инструкции за употреба на Инхалера, различни от описаните, моля спазвайте ги внимателно. Информирайте лекаря при възникване на проблеми.
При пациенти със слаби мускули на ръцете се препоръчва Инхалерът да се държи с двете ръце. Двата показалеца трябва да се поставят на върха на Инхалера, докато двата палеца се държат върху основата под апликатора за уста.

Почистване:
Вашият Инхалер трябва да бъде почистван поне веднъж седмично по следния начин:
1. Отстранете капачката на апликатора за уста.
2. Не изваждайте алуминиевата опаковка от пластмасовата част.
3. Избършете вътрешната и външната страна на апликатора със сухо парче плат или кърпа.
4. Отново поставете на място капачката.

НЕ ПОСТАВЯЙТЕ АЛУМИНИЕВАТА ОПАКОВКА ВЪВ ВОДА.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Фликсотид 250 Инхалер
Ако случайно приемете доза, по-висока от предписаната, трябва да се консултирате с лекаря възможно най-бързо.

Ако сте пропуснали да използвате Фликсотид 250 Инхалер
Ако сте забравили да приемете някоя доза, не се безпокойте. Приемете дозата веднага след като си спомните и продължете приемането на следващите дози точно според определеното време. Ако обаче е наближило времето за следващия прием, изчакайте до неговото настъпване и приемете направо следващата доза. Не приемайте двойна доза.4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

При повечето пациенти приемът на лекарството не създава проблеми. При някои пациенти, обаче, подобно на всяко друго лекарство, Фликсотид 250 Инхалер може да причини нежелани реакции.

При някои хора гласът може да пресипне, да имат затруднения с преглъщането и млечница (кандидоза) в устата или гърлото и рядко на хранопровода. Тези симптоми могат да се облекчат чрез гаргара с вода след всяко инхалиране, Уведомете лекаря за тях, но не спирайте приема на лекарството, докато той не Ви каже.

Някои хора са алергични към лекарствата. Ако някой от описаните по-долу симптоми се появи скоро след употребата на Фликсотид 250 Инхалер, незабавно СПРЕТЕ приема на лекарството и потърсете лекарска помощ:

 • Внезапна поява на хриптене и болка или стягане в гърдите;
 • Подуване на клепачите, лицето, устните, езика или гърлото;
 • Релефен кожен обрив или уртики където и да е по тялото.

Пневмония (инфекция на белите дробове) при пациенти с ХОББ (честа нежелана реакция).

Уведомете Вашия лекар, ако получите някоя от следните нежелани реакции, докато приемате флутиказонов пропионат, тъй като те могат да бъдат симптоми на белодробна инфекция:

 • висока температура или втрисане;
 • повишено образуване на храчки, промяна в цвета на храчките;
 • засилване на кашлицата или засилване на проблемите с дишането.

Много рядко е възможно да се появи кръвотечение от носа.

При някои пациенти, особено при приемащите високи дози кортикостероиди, вкл. Фликсотид 250 Инхалер, много рядко е възможна появата на следните нежелани реакции - лице с кръгла форма, загуба на костна плътност, очни проблеми и забавяне на растежа при децата. При някои пациент се наблюдава лесно кръвонасядане (образуване на синини).

Възможно е повишаване нивото на кръвната захар (глюкоза). Ако страдате от диабет, може да се наложи да се проследява по-често нивото на кръвната Ви захар и промяна в лечението на диабета, при необходимост.

Посъветвайте се с лекуващия лекар, ако Ви безпокои нещо, свързано с приема на лекарството от Вас или от детето Ви.

Много рядко е възможно да се появи чувство на тревожност, нарушения в съня, потиснато настроение и чувство на тъга, отчаяние (депресия), или повишена раздразнителност, повишена психическа и физическа активност, агресия (главно при децата).

С неизвестна честота може да появи замъглено зрение.

Ако се появят други симптоми, които не разбирате и Ви безпокоят, консултирайте се с лекаря. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.5. Как да съхранявате Фликсотид 250 Инхалер

Веднага след употреба поставете капачката плътно на място, докато щракне. Не използвайте прекомерна сила.
Съхранявайте Фликсотид 250 Инхалер при стайна температура под 30оС. Пазете лекарството от загряване и пряка слънчева светлина. Да не се замразява.
Както при повечето инхалаторни продукти в опаковка под налягане, лечебният ефект на лекарството може да намалее, когато алуминиевата опаковка е студена. Ако Инхалерът се изстуди прекадено, преди инхалиране извадете алуминиевата опаковка от пластмасовата част и я затоплете в ръцете си. Не използвайте друго средство за затопляне.
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Внимание - алуминиевата опаковка е под налягане. Да не се пробива, чупи или изгаря, дори ако е видимо празна.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Фликсотид 250 Инхалер

Активното вещество във Фликсотид 250 Инхалер суспензия под налягане за инхалация е флутиказонов пропионат.
Помощното вещество е 1,1, 1,2-тетрафлуороетан.
Как изглежда Фликсотид 250 Инхалер и какво съдържа опаковката
Алуминиева опаковка, херметически затворена, поставена в пластмасово инхалаторно устройство с пулверизатор (дозираща помпа), чрез което лекарството се впръсква директно в дихателните пътища (Инхалер).

Всяка опаковка съдържа 60 дози (впръсквания). Всяко впръскване освобождава 250 микрограма (μg) от активното вещество флутиказонов пропионат.Производител:
Софарма АД, България

Условия на доставка

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.