Меню
Количка

КЛАЦИД гран 250 мг/5 мл 60 мл

Клацид сироп 250мг/5мл х60 мл - Лекарства с рецепта
КЛАЦИД гран 250 мг/5 мл 60 мл
Продуктът не може да бъде закупен онлайн.
 • Наличност: В наличност
 • Арт.номер: 30959
 • Тегло: 0.20кг
19.00 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Мирабел
Клацид гранули за перорална суспензия представлява антибиотик, който може да се използва при инфекции на долните дихателни пътища, като бронхит и пневмония. Инфекции на горните дихателни пътища, като синузит и фарингит и инфекции на кожата и меките тъкани, като фоликулит, целулит и еризипел.
Клацид гранули за перорална суспензия представлява антибиотик принадлежащ към групата на така наречените макролидни антибиотици. Макролидните антибиотиците са лекарства, които потискат или спират развитието на определени микроорганизми (бактерии), причиняващи появата на различни инфекции.
Клацид гранули за перорална суспензия е показан за лечение на инфекции, причинени от чувствителни към него микроорганизми. Това включва:
 • Инфекции на горните дихателни пътища (напр. фарингит, синузит).
 • Инфекции на долните дихателни пътища (напр. бронхит, пневмония).
 • Остър отит на средното ухо.
 • Инфекции на кожата и подкожните тъкани (напр. импетиго, фоликулит, целулиг).
 • Разпространени или локализирани инфекции, причинени от определени видове микобактерии (Mycobacterium avium или Mycobacterium intracellulare; локализирани инфекции от Mycobacterium chelonae, Mycobacterium fortuitum или Mycobacterium kansasii).
Както при останалите антибиотици, преди предписването на Клацид гранули за перорална суспензия, Вашият лекар ще се съобрази с честотата на резистентността (устойчивостта на микроорганизмите към дадения антибиотик) и свързаните с нея препоръки за предписване на антибиотиците.


Не приемайте и не давайте на Вашето дете Клацид гранули за перорална суспензия, ако:
 • детето Ви е алергично към кларитромицин или към друг антибиотик от същия клас (макролидни антибиотици) като еритромицин или азитромицин, или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6)
 • детето Ви приема ерго алкалоиди (напр. ерготамин или дихидроеготамин) или използва инхалатори на ерготамин за мигрена, или лерорален мидазолам (за безпокойство или за сън)
 • детето Ви приема лекарства, за които е известно, че причиняват сериозни нарушения на сърдечния ритъм;
 • детето Ви приема някое от следните лекарства: астемизол или терфенадин (лекарства за копривна треска или алергии), цизаприд или домперидон (използвани при стомашни нарушения) или пимозид (лекарство, използвано за лечение на определени психични заболявания), тъй като комбинирането на тези лекарства с Клацид може да доведе до сериозни нарушения на сърдечния ритъм.
 • детето Ви тикагрелор или ранолазин (лекарства, което се приема при стенокардия или за да се намали вероятността от инфаркт или инсулт)
 • детето Ви има по-ниски стойности от нормалните на калий в кръвта (хипокалиемия)
 • детето Ви приема лекарства за висок холестерол (като ловастатин или симвастатин)
 • детето Ви има тежки чернодробни и/или бъбречни проблеми
 • детето Ви е имало или има нарушения на сърдечния ритъм (камерна сърдечна аритмия, включваща torsade de pointes) или нарушения в електрокардиограмата (ЕКГ, електрически запис на сърдечната дейност) наречено „удължен QT синдром“
 • детето Ви приема колхицин (за подагра)
Ако мислите, че някое от тези състояния се отнася до Вашето дете, консултирайте се с лекаря на Вашето дете, преди да му дадете Клацид.


Бременност, кърмене и фертилитет

Този лекарствен продукт е предназначен за приложение предимно при деца. Въпреки това, ако бъде приеман от възрастни е необходимо да се има предвид следното:
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство.
Вашият лекар ще прецени възможността за прилагане на този продукт в случай на бременност или кърмене, както и ще обсъди с Вас всички ползи и рискове, свързани с неговото приложение (включително и възможните рискове за плода).


Шофиране и работа с машини

Клацид гранули за перорална суспензия е предназначен за приложение предимно при деца.
Няма данни за влиянието на продукта върху способността за шофиране. При шофиране или работа с машини трябва да се има предвид възможността за поява на замаяност, световъртеж, обърканост и дезориентация.


Състав:

Активно вещество:  кларитромицин. 5 ml от готовата суспензията за перорално приложение съдържат 125 mg кларитромицин.
Другите съставки са: карбопол карбомер, повидон, хипромелоза, рициново масло, захароза, силициев диоксид, ксантанова гума, калиев сорбат, лимонена киселина, малтодекстрин, титанов диоксид, аромат на плодов пунш.


Начин на употреба:
Клацид гранули за перорална суспензия е показана за прием при деца на възраст под 12 години.
Винаги приемайте или давайте на Вашето дете Клацид гранули за перорална сусо както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо попитайте Вашия лекар.

Приготвяне на пероралната суспензия: към гранулите в бутилката се добавя вода до мерителната линия, отбелязана върху етикета на бутилката. Разклаща се добре бутилката, за да се приготви суспензията. Да се избягва много силно и/или продължително разклащане. Обикновено след първоначалното добавяне на вода и разклащане, нивото на водата спада под мерителната линия. Поради това може да е необходимо да се допълни повторно с вода, точно до същата мерителна линия и да се разклати отново бутилката, за да се достигне желаната концентрация на антибиотика в крайната суспензия. 5 мл от така приготвената суспензия съдържат 125 мг кларитромицин. Готовата за употреба суспензия изглежда фино гранулирана. Да се разклаща преди всяка последваща употреба, с цел да се осигури ресуспендиране.


На таблицата по-долу е представена препоръчителната дозировката при деца за готовата перорална суспензия, определена въз основа на телесното тегло (kg). Необходимата доза се приема два пъти дневно и се измерва с помощта на приложената стандартизирана лъжичка или мерителна спринцовка, на която са отбелязани съответно 2,5 ml и 5 ml.


Тегло * (kg)                        Доза давана два пъти дневно (приготвена перорална суспензия) (125 mg/5 ml)

8-11                                     1,25 ml
12-19                                   2,5 ml
20-29                                   3,75 ml
30-40                                   5 ml

* При деца с тегло под 8 kg, дозата трябва да се определя на база килограм телесно тегло (около 7,5 mg/kg, два пъти дневно).

Продължителността на лечението обикновено е 5 до 10 дни, в зависимост от вида на причинителя и тежестта на състоянието. Приготвената суспензия може да се приема с или без храна и може да бъде приета с мляко.


Ако сте приели (дали на Вашето дете) повече от необходимата доза Клацид гранули за перорална суспензия

Ако сте приели (дали на Вашето дете) повече Клацид гранули за перорална суспензия, отколкото Ви е било предписано (ситуация известна като предозиране), свържете се незабавно с Вашия лекар или отидете незабавно до най-близкото лечебно заведение, като носите със себе си опаковката на лекарството.


Ако сте пропуснали да приемете (да дадете на Вашето дете) доза Клацид гранули перорална суспензия

Вие трябва да приемате Клацид гранули за перорална суспензия, така както са Ви предписани. Въпреки това, ако пропуснете доза, вземете я веднага щом се сетите, освен в случаите, когато вече е наближило времето за следващата доза. Тогава приемете направо следващата доза. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар.


Опаковка:
60 мл


Производител:
Viatris
Условия на доставка

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: С РЕЦЕПТА