Меню
Количка

РОМАЗИК табл 10 мг х 30 бр

Ромазик при висок холестерол 10 мг х30 таблетки - Лекарства с рецепта
РОМАЗИК табл 10 мг х 30 бр
Продуктът не може да бъде закупен онлайн.
9.85 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Мирабел

При високо ниво на холестерола, което води до риск от сърдечен инфаркт или инсулт. Ромазик се използва при възрастни, юноши и деца на или над 6-годишна възраст.

При високо ниво на холестерола. Това означава, че сте с риск от сърдечен инфаркт или инсулт. Ромазик се използва при възрастни, юноши и деца на или над 6-годишна възраст за лечение на висок холестерол.

Препоръчано Ви е да приемате статин, защото промяната на диетата Ви и по-голямата физическа активност не са били достатъчни, за да се коригират Вашите нива на холестерола. Трябва да продължите с Вашата понижаваща холестерола диета и с физическата активност, докато приемате Ромазик.

или

Има други фактори, които увеличават риска от инфаркт, инсулт или други свързани здравословни проблеми.

Инфарктът, инсултът и другите свързани здравословни проблеми могат да бъдат предизвикани от заболяване, наречено атеросклероза. Атеросклерозата се дължи на натрупване на мастни отлагания в артериите.Не трябва да приемате Ромазик:

 • ако сте алергични към розувастатин или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6)

 • ако сте бременна или кърмите

Ако забременеете докато приемате Ромазик, незабавно спрете приема на лекарството и уведомете Вашия лекар. Жените трябва да се предпазват от забременяване докато приемат Ромазик, употребявайки подходяща контрацепция.

 • ако имате чернодробно заболяване

 • ако имате тежко бъбречно увреждане

 • ако имате повтарящи се и необясними болки в мускулите или болезнени усещания

 • ако приемате лекарство, наречено циклоспорин (използвано, например, при органни трансплантации).

Ако някое от изброените по-горе състояния се отнася за Вас (или в случай, че имате съмнения), моля, обърнете се към Вашия лекар,Деца и юноши

Ако пациентът е под 6-годишна възраст: Ромазик не трябва да се дава на деца под 6 годишна възраст.
Ако пациентът е под 18 годишна възраст: доза от 40 mg розувастатин не е подходяща за употреба при деца и юноши на възраст под 18 години.Състав:

Активното вещество е: 
розувастатин (като розувастатин калций). Всяка таблетка съдържа 5 mg, 10 mg или 20 mg

Други съставки са: Сърцевина на таблетката: лактоза монохидрагг; целулоза, микрокристална; натриев цитрат; кросповидон; силициев оксид, колоиден безводен; магнезиев стеарат.

Покритие на таблетката: хипромелоза, лактоза монохидрат, макрогол, триацетин, титанов диоксид (Е 171).Начин на употреба:

Ако приемате Ромазик при висок холестерол:

Начална доза

Лечението Ви с Ромазик трябва да започне с доза от 5 mg или 10 mg, дори и когато преди това сте приемали по-висока доза от друго лекарство за понижаване на холестерол (статин). Изборът на началната за Вас доза зависи от:

 • Вашето ниво на холестерол.

 • нивото на риска за получаване на сърдечен удар или инсулт.

 • наличието на фактор, който може да Ви направи по-податлив на възможни странични ефекти.

Моля, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт коя начална доза на Ромазик е най-подходяща за Вас. Вашият лекар може да реши да Ви предпише най-ниската доза (5 mg), ако:

 • Вие сте от азиатски произход (японец, китаец, филипинец, виетнамец, кореец и индиец)

 • Вие сте над 70 години

 • имате умерено увреждане на бъбреците

 • изложени сте на риск от болки в мускулите и болезнени усещания (миопатия).


Увеличаване на дозата и максимална дневна доза
Вашият лекар може да реши да увеличи дозата Ви, с цел да приемете подходящото за Вас количество Ромазик. Ако сте започнали с доза от 5 mg, Вашият лекар може да реши да я удвои на 10 mg, след това на 20 mg и след това на 40 mg, ако е необходимо. Ако сте започнали с доза от 10 mg, Вашият лекар може да реши да я удвои на 20 mg и след това на 40 mg, ако е необходимо. Между всяка корекция на дозата ще има пауза от 4 седмици. Максималната дневна доза розувастатин е 40 mg.

Тя е само за пациенти, които имат високи нива на холестерол, изложени са на висок риск от сърдечен удар или инсулт и техният холестерол не се понижава достатъчно с дозата от 20 mg.Ако приемате Ромазик за намаляване на риска от сърдечен удар» инсулт или свързани здравословни проблеми:
Препоръчителната доза е 20 mg дневно. Вашият лекар, обаче, може да реши да използва по-ниска доза, ако имате някой от факторите, изложени по-горе.

Обичайни дози при деца и юноши на възраст 6-17 години

Дозовият диапазон при деца и юноши на възраст от 6 до 17 години е 5 до 20 mg веднъж дневно. Обичайната начална доза е 5 mg дневно и лекарят може да повиши дозата Ви, за да открие точното количество Ромазик за Вас. Максималната дневна доза Ромазик е 10 mg или 20 mg за деца от 6 до 17-годишна възраст в зависимост от лекуваното основно заболяване. Приемайте дозата си веднъж дневно. Доза от 40 mg розувастатин не трябва да се използва при деца.Ако сте пропуснали да приемете Ромазик
Не се притеснявайте, просто приемете следващата доза по график в точното време. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.Ако сте спрели приема на Ромазик
Консултирайте се с Вашия лекар, ако желаете да спрете приема на Ромазик. Нивото на холестерола Ви може да се повиши отново, ако спрете приема на Ромазик.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Важно е да знаете, какви могат да бъдат те. Обикновено нежеланите реакции са леки и отшумяват след кратко време.

Преустановете приема на Ромазик и незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате някоя от следните алергични реакции:

 • Затруднено дишане със или без подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото

 • Подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото, което може да причини затруднения при преглъщане

 • Силен сърбеж на кожата (с поява на надигнати образувания по кожата)

Също така, спрете приема на Ромазик и незабавно се свържете с Вашия лекар:

 • в случай че имате някакви необичайни болки или болезнени усещания в мускулите,

 • които продължават по-дълго от очакваното. Както при другите лекарства за понижаване на холестерола (статини), много малко хора са изпитвали неприятни усещания в мускулите, като те рядко са продължавали и са се превръщали в потенциално, животозастрашаващо увреждане на мускулите, наречено рабдомиолиза

 • ако имате разкъсване на мускулите

 • ако имате лупус-подобен синдром (включително обрив, смущения в ставите и въздействия върху кръвните клетки).


Опаковка:

30 таблетки


Производител: 
Polpharma

Условия на доставка

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: С РЕЦЕПТА