Меню
Количка

ТЕЛДИПИН табл 80 мг/5 мг x 28 бр

Телдипин 80 мг/ 5 мг х28 таблетки - Лекарства с рецепта
ТЕЛДИПИН табл 80 мг/5 мг x 28 бр
Продуктът не може да бъде закупен онлайн.
 • Наличност: В наличност
 • Производител: KRKA d.d., Словения
 • Арт.номер: 48209
 • Тегло: 0.20кг
13.34 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Мирабел

Телдипин се използва за лечение на високо кръвно налягане (хипертония).

Телдипин таблетки съдържа две активни вещества, наречени телмисартан и амлодипин. Всяко едно от тези вещества спомага за контролиране на високото кръвно налягане:
 • Телмисартан принадлежи към клас лекарства, наречени “ангиотензин II - рецепторни антагонисти". Ангиотензин II е вещество, образуващо се във Вашия организъм, което предизвиква свиване на кръвоносните съдове, като по този начин повишава кръвното Ви налягане. Телмисартан блокира ефекта на ангиотензин II, по този начин кръвоносните съдове се отпускат и Вашето кръвно налягане се понижава.
 • Амлодипин принадлежи към клас лекарства, наречени “калциеви антагонисти". Амлодипин спира преминаването на калций в стената на кръвоносните съдове, което предотвратява свиването на кръвоносните съдове и по този начин също понижава кръвното налягане.
Действията на тези две вещества допринасят за спиране на свиването на кръвоносните съдове. В резултат на това кръвоносните съдове се отпускат и кръвното налягане се понижава.
Телдипин се използва за лечение на високо кръвно налягане (хипертония) при пациенти, които вече са приемали телмисартан и амлодипин самостоятелно в същите дози, вместо да приемат тези две лекарства поотделно.


Не приемайте Телдипин:

 • ако сте алергични към телмисартан или амлодипин или към някоя от останалите съставки на това лекарство;
 • ако сте бременна след третия месец (употребата на Телдипин е по-добре да се избягва също и в ранна бременност);
 • ако имате тежки чернодробни проблеми като холестаза или запушване на жлъчните пътища (проблеми с дренирането на жлъчката от черния дроб и жлъчния мехур) или други тежки чернодробни проблеми;
 • ако имате диабет или нарушена бъбречна функция и се лекувате с лекарство за понижаване на кръвното налягане, съдържащо алискирен;
 • ако имате тежка хипотония (много ниско кръвно налягане);
 • ако имате стеснение на аортната сърдечна клапа (аортна стеноза) или кардиогенен шок (състояние, при което сърцето не е в състояние да доставя достатъчно кръв към тялото);
 • ако страдате от сърдечна недостатъчност след инфаркт. Ако някое от горепосочените състояния се отнася за Вас, информирайте Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Телдипин.


Деца и юноши

Употребата на Телдипин не се препоръчва за деца и юноши до 18-годишна възраст.


Телдипин с храна, напитки и алкохол

Сокът от грейпфрут и грейпфрут не трябва да се консумират от хора, които приемат Телдипин. Това е така, защото грейпфрут и сок от грейпфрут може да доведат до повишаване на кръвните нива на активната съставка амлодипин, което може да причини непредсказуемо увеличаване на ефекта на Телдипин за понижаване на кръвното налягане.
В допълнение, ефектът на понижаване на кръвното налягане, може да бъде засилен от алкохол.


Бременност и кърмене

Бременност
Трябва да уведомите Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна (или може да забременеете). Обикновено, Вашият лекар ще Ви посъветва да преустановите приема на Телдипин, преди да забременеете или веднага щом разберете, че сте бременна и ще Ви посъветва да приемате друго лекарство, вместо Телдипин. Телдипин не се препоръчва в ранна бременност и не трябва да се приема, ако сте бременна след третия месец, тъй като може сериозно да увреди Вашето дете, ако се употребява след третия месец от бременността.
Кърмене
Информирайте Вашия лекар, ако кърмите или имате намерение да кърмите. Телдипин не се препоръчва на майки, които кърмят и Вашият лекар може да ви назначи друго лечение, ако искате да кърмите, особено ако Вашето дете е новородено или е родено преждевременно.


Шофиране и работа с машини

Телдипин може да повлияе способността Ви за шофиране или работа с машини. Ако таблетките Ви накарат да се почувствате зле, замаяни или изморени, или Ви причиняват главоболие, не шофирайте и не използвайте машини и незабавно се свържете с Вашия лекар.


Състав:
Активното вещество е: 
термисартан (telmisartan) и амлодипин (amlodipin).

Всяка таблетка съдържа 80 mg телмисартан и 5 mg амлодипин (като амлодипин безилат).
Другите съставки са: натриев хидроксид, повидон К30, меглумин, лактоза монохидрат, сорбитол, жълт железен оксид /Е172/, магнезиев стеарат /Е470b/, натриев стеарил фумарат, манитол, колоиден безводен силициев диоксид, стеаринова киселина.


Начин на употреба:
Препоръчителната доза Телдипин е една таблетка дневно.
Таблетката трябва да се приеме с чаша вода, с или без храна. Трябва да се опитате да приемате Вашата дневната доза по едно и също време всеки ден. Не приемайте Телдипин със сок от грейпфрут.
Важно е да продължавате да приемате Телдипин, докато Вашият лекар не Ви каже нещо друго.


Опаковка:
28 таблетки


Производител:  KRKA
Условия на доставка

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.
Етикети: С РЕЦЕПТА