Меню
Количка

АУГМЕНТИН SR табл 1000 мг/62.5 мг х 28 бр

Augmentin SR 1000 mg/62,5 mg prolonged release 28 tablets / Аугментин SR 1000 mg/62,5 mg c удължено освобождаване 28 таблетки - Лекарства с рецепта
АУГМЕНТИН SR табл 1000 мг/62.5 мг х 28 бр
Продуктът не може да бъде закупен онлайн.
28.55 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Мирабел
Аугментин SR е антибиотик и действа, като убива бактериите, които причиняват инфекции. Използва се за лечение на белодробни инфекции, причинени от бактерии. Съдържа две различни лекарства, наречени амоксицилин и клавуланова киселина.

Augmentin SR 1000 mg/62,5 mg prolonged release 28 tablets

 Аугментин SR 1000 mg/62,5 mg c удължено освобождаване  28 таблетки

Амоксицилин/клавуланова киселина (Amoxitillin/clavulanic acid)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство. Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.В тази листовка:
 1. Какво представлява Аугментин SR и за какво се използва
 2. Преди да приемете Аугментин SR
 3. Как да приемате Аугментин SR
 4. Възможни нежелани реакции
 5. Как да съхранявате Аугментин SR
 6. Допълнителна информация
1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АУГМЕНТИН SR И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА Аугментин SR е антибиотик и действа, като убива бактериите, които причиняват инфекции. Използва се за лечение на белодробни инфекции, причинени от бактерии. Съдържа две различни лекарства, наречени амоксицилин и клавуланова киселина. Амоксицилин принадлежи към група лекарства, наречени "пеницилини", чието действие понякога може да бъде спряно (да станат неактивни). Другата активна съставка (клавуланова киселина) предпазва това да се случи.Аугментин SR се използва при възрастни и подрастващи над 16 години за лечение на следните инфекции:
 • белодробни инфекции.
2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ АУГМЕНТИН SRНе приемайте Аугментин SR:
 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към амоксицилин, клавуланова киселина, пеницилин или към някоя от останалите съставки на Аугментин SR (изброени в точка 6). ако сте имали тежка алергична реакция (реакция на свръхчувствителност) към някой друг антибиотик. Това може да включва кожен обрив или подуване на лицето или шията
 • ако сте имали чернодробни проблеми или жълтеница (пожълтяване на кожата) по време на лечение с антибиотик.
Не приемайте Аугментин SR, ако някое от посочените по-горе твърдения се отнася до Вас. Ако не сте сигурни за нещо, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Аугментин SR.Обърнете специално внимание при употребата на Аугментин SR
Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да започнете да приемате това лекарство, ако Вие:
 • страдате от инфекциозна мононуклеоза
 • се лекувате за чернодробни или бъбречни проблеми
 • не уринирате редовно.
 • Ако не сте сигурни дали някое от посочените по-горе твърдения се отнася до Вас, говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да започнете да приемате Аугментин SR.
В някои случаи Вашият лекар може да изследва вида на бактериите, които причиняват Вашата инфекция. В зависимост от резултатите ще Ви бъде предписана различна концентрация Аугментин SR или друго лекарство.Състояния, за които е необходимо да следитеАугментин SR може да влоши някои съществуващи заболявания или да причини сериозни нежелани реакции. Те включват алергични реакции, гърчове (припадъци) и възпаление на дебелото черво. Трябва да следите за определени симптоми, докато приемате Аугментин SR, за да намалите риска от каквито и да е проблеми. Вижте "Състояния, за които е необходимо да следите" в точка 4.Изследвания на кръвта и уринатаАко Ви правят кръвни изследвания (като изследвания за състоянието на червените кръвни клетки или изследвания на чернодробната функция) или изследвания на урината (за глюкоза), уведомете лекаря или медицинската сестра, че приемате Аугментин SR. Това се налага, тъй като Аугментин SR може да повлияе резултатите от тези видове изследвания.Прием на други лекарстваМоля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително такива, отпускани без рецепта и лекарства на билкова основа.Ако приемате алопуринол (използван за лечение на подагра) с Аугментин SR, може да е по-вероятно да получите кожна алергична реакция.Ако приемате пробенецид (използван за лечение на подагра), Вашият лекар може да реши да коригира Вашата доза Аугментин SR.Ако лекарства, които предпазват от образуване на кръвни съсиреци (като варфарин), се приемат заедно с Аугментин SR, може да се наложи провеждането на допълнителни кръвни изследвания.Аугментин SR може да повлияе на начина, по който действа метотрексат (лекарство, което се използва за лечение на рак или ревматични заболявания).Бременност и кърменеАко сте бременна, смятате, че може да сте бременна, или кърмите, моля кажете на Вашия лекар или фармацевт.Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство
Шофиране и работа с машиниАугментин SR може да причини нежелани реакции и симптомите могат да повлияят върху способността Ви за шофиране.Не шофирайте и не работете с машини, освен ако не се чувствате добре.Важна информация за някои от съставките на Аугментин SRАугментин SR съдържа приблизително 2,6 mmol или 58,6 mg натрий за единица доза (две таблетки). Това трябва да се вземе под внимание, ако сте на диета с контролиран прием на натрий.3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ АУГМЕНТИН SRВинаги приемайте Аугментин SR, точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.Възрастни и подрастващи на възраст над 16 годиниОбичайната доза е:
 • 2 таблетки два пъти дневно, за 7 до 10 дни. Деца на възраст под 16 години
Употребата на Аугментин SR таблетки не се препоръчва. Пациенти с бъбречни и чернодробни проблеми
 • Ако имате проблеми с бъбреците, дозата може да бъде променена. Вашият лекар може да избере различна концентрация или друго лекарство.
 • Ако имате проблеми с черния дроб, може по-често да Ви се правят кръвни изследвания, за да се проверява как работи черният Ви дроб.
Как да приемате Аугментин SR
 • Таблетките Аугментин SR са с делителна черта, което позволява счупване на таблетките на две половини, с цел улесняване на поглъщането. Двете половини на всяка таблетка трябва да се приемат по едно и също време.
 • Поглъщайте таблетките с чаша вода в началото на храненето или малко преди това.
 • Разпределете дозите на равни интервали от време през деня, най-малко на 4 часа. Не приемайте две дози в рамките на един час.
 • Не приемайте Аугментин SR в продължение на повече от 10 дни. Ако все още не се чувствате добре, трябва да отново да посетите Вашия лекар.
Ако сте приели повече от необходимата доза Аугментин SRАко приемете повече от необходимата доза Аугментин SR, признаците могат да включват проблеми със стомаха (гадене, повръщане или диария) или гърчове. Обърнете се към Вашия лекар възможно най-бързо. Вземете картонената опаковка, за да я покажете на лекаря.Ако сте пропуснали да приемете Аугментин SRАко пропуснете да приемете доза, вземете я веднага след като се сетите. Не трябва да приемате следващата доза твърде скоро и трябва да изчакате около четири часа, преди да я приемете.Ако сте спрели приема на Аугментин SRПродължавайте да приемате Аугментин SR, докато лечението завърши, дори ако се чувствате по-добре. Необходима Ви е всяка доза в борбата с инфекцията. Ако някои бактерии могат отново да предизвикат инфекция.Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукти моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИКакто всички лекарства, Аугментин SR. може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.Състояния, за които е необходимо да следитеАлергични реакции:
 • кожен обрив  
 • възпаление на кръвоносните съдове (васкулит), което може да се прояви като червен или виолетов релефен обрив по кожата, но може да засегне и други части от тялото  
 • повишена температура, ставни болки, подути лимфни възли в областта на шията, под мишниците или в слабините  
 • подуване, понякога на лицето или устата (ангиоедем), причиняващо затруднение на дишането  
 • припадък.
Уведомете незабавно Вашия лекар,ако получите някой от тези симптоми. Спрете приема на Аугментин SR.Възпаление на дебелото червоВъзпаление на дебелото черво, което причинява водниста диария, обикновено с кръв и слуз, болка в стомаха и/или повишена температура.Обърнете се към Вашия лекар за съвет възможно най-бързо,ако получите тези симптоми.Много чести нежелани реакцииТакива, които могат да засегнат повече от 1 на 10 пациенти
 • диария (при възрастни).
Чести нежелани реакцииТакива, които могат да засегнат до 1 на 10 пациенти
 • кандидоза (предизвикана отCandida- гъбична инфекция на влагалището, устата или кожните гънки)
 • гадене, особено при прием на високи дози
Ако имате такива проблеми, приемайте Аугментин SR преди хранене
 • повръщане
 • диария (при деца).
Нечести нежелани реакцииТакива, които могат да засегнат до 1 на 100 пациенти
 • кожен обрив, сърбеж
 • релефен сърбящ обрив(уртики)
 • нарушено храносмилане
 • замайване
 • главоболие.
 • Алергични реакции (вижте по-горе)Тежки кожни реакции:
 • генерализиран обрив с мехури и лющене на кожата, особено около устата, носа, очите и половите органи(синдром на Стивънс-Джонсън), и една по-тежка форма, причиняваща обширно излющване на кожата (повече от 30% от телесната повърхност -токсична епидермална некролиза) 
 • широко разпространен червен кожен обрив с малки мехурчета, съдържащи гной (булозен ексфолиативен дерматит) 
 • червен, лющещ се обрив с подкожни бучки и мехури(екзантемна пустулоза). Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако получите някои от тези симптоми. 
 • възпаление на черния дроб(хепатит) 
 • жълтеница, предизвикана от повишаване на билирубина (вещество, което се произвежда в черния дроб) в кръвта. Вследствие на това кожата и бялата част на очите Ви може да изглеждат жълти 
 • възпаление на каналчетата на бъбреците 
 • забавяне на съсирването на кръвта 
 • хиперактивност 
 • гърчове (при хора, приемащи високи дози Аугментин SR, или при хора с бъбречни проблеми) 
 • черен език, който изглежда "окосмен" 
 • оцветяване на зъбите (при деца), което обикновено се отстранява чрез измиване на зъбите.
Нежелани лекарствени реакции, които могат да се наблюдават в изследванията на кръвта или урината:
 • сериозно намаляване на броя на белите кръвни клетки
 • намален брой на червените кръвни клетки(хемолитична анемия)
 • кристали в урината.
Ако получите нежелани реакцииАко някоя от нежеланите лекарствени реакции станесериозна или обезпокоителна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции,моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ АУГМЕНТИН SRДа се съхранява при температура под 25°С. Съхранявайте на място, недостъпно за деца.Не използвайте Аугментин SR след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ Какво съдържа Аугментин SR
 • Активните вещества са амоксицилин и клавуланова киселина. Всяка таблетка съдържа 1000 mg амоксицилин и 62,5 mg клавуланова киселина.
 • Другите съставки са: Слой на таблетката с незабавно освобождаване: микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат, безводен колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат; Слой на таблетката с удължено освобождаване: микрокристална целулоза, ксантанова гума, лимонена киселина, безводен колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат.
Филмово покритие: хипромелоза 6ср, хипромелоза 15ср, титанов диоксид, полиетилен гликол 3350, полиетилен гликол 8000Как изглежда Аугментин SR и какво съдържа опаковкатаАугментин SR таблетки се предлагат в блистерни опаковки, поставени в картонена кутия. Всяка опаковка съдържа 28 или 40 таблетки.Притежател на разрешението за употреба и производителГлаксоСмитКлайн ЕООД, ул. Димитър Манов бл.Ю, 1408 София, България ПроизводителGlaxo Wellcome Production, rue de la Peyenniere, 53100 Mayenne, Франция или SmithKline Beecham Pharmaceuticals, Worthing, West Sussex, BN 14 8QH, Великобритания.
Условия на доставка

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.