Меню
Количка

ВИМОВО табл х 30 бр

ВИМОВО 500/20МГ Х 30 ТАБЛЕТКИ -
ВИМОВО табл х 30 бр
Продуктът не може да бъде закупен онлайн.
  • Наличност: В наличност
  • Арт.номер: 39270
  • Тегло: 0.20кг
30.56 лв.
Mоже да бъде закупен с рецепта на място в Аптеки Мирабел

ВИМОВО ТБ 500/20МГ Х 30

1. Какво представлява Вимово и за какво се използва
Какво представлява Вимово
Вимово съдържа две различни лекарства, наречени напроксен и езомепразол. Всяко от тях действа по различен начин.
Напроксен принадлежи към група лекарства, наречени „нестероидни противовъзпалителни средства” (НСПВС). Той облекчава болката и възпалението.
Езомепразол принадлежи към група лекарства, наречени „инхибитори на протонната помпа”. Той намалява киселинността в стомаха Ви.
Езомепразол спомага за намаляване на риска за язва и проблеми със стомаха, развиващи се при пациенти, които се нуждаят от прием на НСПВС.
За какво се използва Вимово
Вимово се използва при възрастни, за облекчаване на симптомите на:
Остеоартрит.
Ревматоиден артрит.
Анкилозиращ спондилит.
Вимово спомага за намаляване на болката, отока, зачервяването и затоплянето (възпалението).
Това лекарство ще Ви бъде дадено, ако се счете, че по-ниска доза НСПВС вероятно няма да облекчи Вашата болка и сте с повишен риск за развитие на язва на стомаха или на началната част (дванадесетопръстника) на тънкото Ви черво, които може да бъдат причинени от прием на НСПВС.
2. Какво трябва да знаете, преди да използвате Вимово
Не приемайте Вимово:
Ако сте алергични (свръхчувствителни) към напроксен.
Ако сте алергични към езомепразол или друг инхибитор на протонната помпа.
Ако сте алергични към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).
Ако приемате лекарства, наречени „атазанавир” или „нелфинавир” (използват се за лечение на инфекция с ХИВ).
Ако приемът на ацетилсалицилова киселина (напр. аспирин), напроксен или друго НСПВС като ибупрофен, диклофенак или СОХ-2 инхибитор (напр. целекоксиб, еторикоксиб) Ви е причинил развитие на астма (затруднено дишане) или алергична реакция като сърбеж и кожни обриви (уртикария).
Ако сте в последните 3 месеца от бременността си.
Ако имате сериозни проблеми с черния дроб, бъбреците или сърцето си.
Ако имате язва на стомаха или червата.
Ако имате някакво нарушение, свързано е кървене или сериозно и неочаквано кървене.
Не приемайте Вимово, ако някое от изброените се отнася за Вас, Ако не сте сигурни, говорете с
лекаря или фармацевта си, преди да започнете да приемате Вимово.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Вимово.
Не трябва да приемате Вимово и трябва незабавно да се свържете с лекаря си, ако някое от изброените по-долу Ви се случи по време на приема на Вимово, понеже това лекарство може да прикрие симптомите на друго заболяване:
Ако без видима причина отслабнете много и ако преглъщате трудно.
Ако започнете да повръщате храна или кръв.
Ако изпражненията Ви станат черни (кървави).
Ако някое от изброените се отнася за Вас (или ако не сте сигурни), говорете с лекаря си или фармацевта, преди да започнете да приемате това лекарство.
Преди да започнете да приемате това лекарство, говорете с лекаря или фармацевта си, ако:
Имате възпалително заболяване на червата (болест на Крон или улцерозен колит).
Имате каквито и да е проблеми с черния дроб или бъбреците си, както и ако сте в старческа възраст.
Приемате лекарства като кортикостероиди през устата, варфарин, клопидогрел, селективни инхибитори на обратния захват на серотонина (SSRI), ацетилсалицилова киселина (аспирин) или НСПВС, включително и инхибитори на СОХ-2 (вж. точка „Други лекарства и Вимово”).
Някога сте получавали кожна реакция след лечение с лекарство, подобно на езомепразол (който е един от компонентите на Вимово), което намалява стомашната киселина.
Трябва да си направите определен вид изследване на кръвта (Хромогранин А).
Ако някое от изброените се отнася за Вас (или ако не сте сигурни), говорете с лекаря си или фармацевта, преди да започнете да приемате това лекарство.
Ако в миналото сте имали язва на стомаха или кръвоизлив, уведомете лекаря си за това. Той ще Ви помоли да му съобщавате, за каквито и да е необичайни симптоми от страна на корема (напр, болка).
Лекарствата като Вимово може да са свързани с леко повишаване на риска от сърдечен удар (инфаркт на миокарда) или инсулт. Рискът е по-голям при прием на високи дози и продължително време. Не надвишавайте препоръчаната Ви доза или продължителност на лечението.
Вимово съдържа НСПВС напроксен. Както всички НСПВС, напроксен трябва да се използва в най-ниската ефективна доза за най-кратката възможна продължителност, за да намали риска от нежелани ефекти. Поради това, вашият лекар ще оценява през редовни интервали от време дали Вимово все още е подходящ за вас.
Вимово не е подходящ за постигане на бързо облекчаване на остра болка, тъй като са необходими няколко часа преди болкоуспокояващото вещество напроксен да навлезе в кръвта.
Също така, преди да започнете да приемате това лекарство, говорете с лекаря си, ако имате проблеми със сърцето, прекарали сте инсулт или смятате, че сте с повишен риск за тези проблеми. Може да сте с повишен риск за развитие на тези проблеми:
ако имате високо артериално налягане;
ако имате проблеми с кръвообращението или с кръвосъсирването;
ако имате захарен диабет;
ако имате висок холестерол;
ако сте пушач.
Приемът на инхибитор на протонната помпа (какъвто е един от компонентите на Вимово), особено при употреба за период повече от една година, може леко да повиши риска от счупване на бедрото, китката или гръбначния стълб. Информирайте Вашия лекар в случай, че имате остеопороза или приемате кортикостероиди (които могат да повишат риска от остеопороза).
Ако получите обрив по кожата, особено в участъци, изложени на слънце, информирайте Вашия лекар веднага, когато Ви бъде възможно, тъй като може да се наложи да спрете лечението с Вимово. Не забравяйте също да споменете всички други неблагоприятни последствия, като болка в ставите.
Деца и юноши
Вимово не се препоръчва за употреба при деца и юноши на възраст до 18 години.
Други лекарства и Вимово
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или може да приемате други лекарства. Това включва и лекарства, отпускани без рецепта, както и билкови препарати. Причината за това е, че Вимово може да повлияе действието на други лекарства. Също така някои лекарства могат да повлияят действието на Вимово.
Не приемайте това лекарство и уведомете лекаря си, ако приемате:
Лекарство, наречено „атазанавир” или „нелфинавир” (използват се за лечение на инфекцията с ХИВ).
Уведомете лекаря или фармацевта си, ако приемате някое от изброените лекарства:
Ацетилсалицилова киселина (аспирин). Ако. приемате ацетилсалицилова киселина (аспирин) в ниска доза, можете да приемате и Вимово.
Други НСПВС (включително и инхибитори на СОХ-2).
Определени лекарства като кетоконазол, итраконазол, позаконазол или вориконазол (използват се за лечение на инфекции, причинени от гъбички).
Ерлотиниб (или друго противораково лекарство от същия клас).
Холестирамин (използва се за понижаване на нивото на холестерол).
Кларитромицин (използва се за лечение на инфекции).
„Хинолонови антибиотици” (за инфекции), като ципрофлоксацин или моксифлоксацин. Диазепам (използва се за лечение на тревожност, за отпускане на мускули или при епилепсия).
Хидантоинови препарати като например фенитоин (използва се за лечение на епилепсия).
Литий (използва се за лечение на някои типове депресия).
Метотрексат (използва се за лечение на ревматоиден артрит, псориазис и рак).
Пробенецид (за подагра).
Селективни инхибитори на обратния захват на серотонина (SSRI) (използват се за лечение на тежко депресивно или тревожно разстройство).
Циклоспорин или такролимус (лекарства, които се използват за потискане на имунните реакции на организма).
Дигоксин (използва се за лечение на сърдечни заболявалия).
Сулфонилурейни препарати като например глимепирид (приемани през устата лекарства, които се използват за намаляване на стойностите на кръвната захар при диабет).
Лекарства, които се използват за лечение на високо артериално налягане, наречени диуретици (като фуроземид или хидрохлоротиазид), АСЕ-инхибитори (като еналаприл), ангиотензин II рецепторни антагонисти (като лозартан) и бета-блокери (като пропранолол).
Кортикостероидни лекарства като хидрокортизон или преднизолон (използват се като противовъзпалителни средства).
Лекарства за спиране съсирването на кръвта като варфарин, дикумарол, хепарин или клопидогрел.
Рифампицин (използван за лечение на туберкулоза).
Жълт кантарион (Hypericum perforatum) (използван за лечение на лека депресия).
Цилостазол (използван при болка в долните крайници, дължаща се на недостатъчно кръвооросяване).
Ако някое от изброените се отнася за Вас (или ако не сте сигурни), говорете с лекаря си или фармацевта, преди да започнете да приемате Вимово.
Вимово с храни и напитки
Не приемайте Вимово с храна, тъй като това може да намали и/или забави ефекта на Вимово. Приемайте таблетките поне 30 минути преди хранене.
Бременност, кърмене и фертилитет
Не приемайте Вимово, ако сте в последните 3 месеца на бременността.
Преди да започнете да приемате това лекарство, говорете с лекаря си, ако сте в първия или втория триместър на бременността. Вашият лекар ще прецени дали можете да приемате Вимово.
Не кърмете, ако приемате Вимово. Причината за това е, че малки количества от лекарството могат да преминат в кърмата. Ако възнамерявате да кърмите, не трябва да приемате Вимово.
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете каквото и да е лекарство, ако сте бременна, има вероятност да забременеете или кърмите. Вимово може да затрудни настъпването на бременност. Трябва да уведомите лекаря си, ако планирате да забременеете или ако имате затруднения, свързани с настъпването на бременност.
Шофиране и работа с машини
Докато приемате Вимово може да се почувствате замаяни или зрението Ви да стане замъглено. Ако това се случи, не шофирайте и не използвайте никакви инструменти или машини.
Вимово съдържа метил-парахндроксибензоат (Е218) и иропил-парахндроксибензоат (Е216)
Тези съставки могат да предизвикат алергични реакции. Възможно е тези реакции да не се развият веднага.
3. Как да приемате Вимово
Винаги приемайте това лекарство точно, както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Как да приемате лекарството
Поглъщайте таблетките цели с вода. Не дъвчете, разделяйте или разтрошавайте таблетките. Важно е да поглъщате таблетките цели, за да действат правилно.
Приемайте таблетките поне 30 минути преди хранене. Храната може да намали защитния ефект на Вимово върху стомаха и червата. Храната може също да предизвика и значително забавяне на облекчаването на болката и възпалението.
Ако приемате това лекарство продължително време, Вашият лекар ще Ви проследява (особено ако го приемате повече от година).
Колко таблетки да приемате
Приемайте една таблетка два пъти дневно в продължение на толкова време, колкото Ви е казал Вашият лекар.
Вимово се предлага единствено в доза 500 mg/20 mg. Ако Вашият лекар смята, че тази доза не е подходяща за Вас, може да Ви предпише друго лечение.
Ако сте приели повече от необходимата доза Вимово
Ако сте приели повече от необходимата доза Вимово, незабавно се свържете с лекаря или фармацевта си. Симптомите на предозиране могат да включват летаргия, замайване, сънливост, болка и/или дискомфорт в горната част на корема, парене зад гръдната кост, диспепсия, гадене, проблеми с черния дроб (показани в кръвен тест), проблеми с бъбреците, които могат да бъдат тежки, по-високи от нормалните нива на киселина във Вашата кръв, объркване, повръщане, кръвоизлив от стомаха или червата, високо артериално налягане, затруднено дишане, кома, неочаквани алергични реакции (които могат да включват задух, кожни обриви, подуване на лицето и/или гърлото, и/или колапс) и неконтролируеми движения на тялото.
Ако сте пропуснали да приемете Вимово
Ако сте пропуснали да приемете дозата си, вземете я веднага, щом си спомните. Ако обаче наближава времето за прием на следващата Ви доза, пропуснете забравената.
Не вземайте двойна доза (две дози на еднъж), за да компенсирате пропуснатата доза.
Ако имате допълнителни въпроси относно приема на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. При прием на това лекарство могат да се развият следните нежелани реакции.
Спрете приема на Вимово и незабавно отидете на лекар, ако забележите някоя от следните сериозни нежелани реакции - може да се нуждаете от спешно лечение:
Внезапна поява на затруднено дишане, подуване на устните, езика и гърлото или цялото тяло, обрив, прилошаване или затруднено преглъщане (тежка алергична реакция).
Зачервяване на кожата с образуване на мехури и белене. Също така може да имате тежки мехури на устните, в очите, устата, носа и по гениталиите.
Пожьлтяване на кожата или на бялото на очите, потъмняване на урината и отпадналост, които може да са симптоми на проблеми с черния дроб.
Лекарствата като Вимово може да са свързани с леко повишаване на риска за развитие на сърдечен удар (инфаркт на миокарда) или инсулт. Техните симптоми включват болка в гърдите, излъчваща се към врата, раменете и лявата ръка, объркване, мускулна слабост или изтръпване, които може да са само от едната страна на тялото.
Черни лепкави изпражнения или кървава диария.
Повръщане на кръв или тъмни частици, които приличат на утайка от кафе.
При първа възможност говорете с лекаря си, ако при Вас се развие някой от следните симптоми:
В редки случаи Вимово може да засегне белите кръвни клетки и да доведе до развитие на имунен дефицит.
Ако имате инфекция със симптоми като повишена температура със силно влошено общо състояние или повишена температура със симптоми на локална инфекция като болка във врата, гърлото или устата или затруднено уриниране, веднага, щом това е възможно, трябва да се консултирате с лекаря си, така че чрез изследване на кръв да може да се изключи намаляване на броя на белите кръвни клетки (агранулоцитоза). При това за Вас ще е важно да дадете информация за лекарствата, които приемате.
Другите възможни нежелани реакции включват:
Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души)
Главоболие.
Отпадналост.
Жажда.
Потиснатост.
Недостиг на въздух.
Повишено потене.
Кожен сърбеж и кожен обрив.
Световъртеж (вертиго).
Поява на червени или морави петна, кръвонасядания или точки по кожата Ви.
Гадене или повръщане.
Сърцебиене (палпитации).
Нарушен сън или затруднено заспиване (безсъние).
Проблеми със слуха или звън в ушите.
Сънливост или замайване.
Подуване на ръцете, краката и глезените (отоци).
Възпаление на устата.
Проблеми със зрението,
Диария, болка в корема, парене зад гръдната кост, нарушено храносмилане, констипация, оригване и газове (флатуленция).
Язва на стомаха или на началната част (дванадесетопръстника) на тънкото черво.
Възпаление на лигавицата на стомаха (гастрит).
Доброкачествени полипи в стомаха.
Нечести, редки или много редки (могат да засегнат до 1 на 100 души или по-малко)
Болезненост или язви в устата.
Проблеми със зрението като замъглено виждане, конюнктивит или болка в очите,
Странни сънища.
Сънливост.
Повишено количество на захар (глюкоза) във Вашата кръв. Симптомите могат да включват жажда и повишено количество урина.
Понижено количество на захар (глюкоза) във Вашата кръв. Симптомите могат да включват чувство на глад или слабост, изпотяване и учестен пулс.
Кома.
Възпаление на кръвоносните съдове.
Перфорация (дупка) на стомаха или червата.
Системен лупус еритематозус, заболяване, при което имунната система атакува тялото, което води до болка в ставите, кожни обриви и повишена температура.
Увеличени лимфни възли.
Фрактура на бедрото, китката или гръбначния стълб (ако Вимово се употребява във високи дози и продължителна употреба).
Повишена температура.
Загуба на съзнание.
Сухота в устата.
Агресивност.
Загуба на слуха.
Пристъп на астма.
Пристъпи или гърчове.
Менструални нарушения.
Промени на теглото.
Загуба на коса (алопеция).
Надигнати обриви („копривна треска”, уртюсария).
Болки в ставите (артралгии).
Уголемяване на гърдите при мъже.
Болезнен или подут език.
Тикове или трептене на мускули.
Проблеми с апетита или промяна на вкуса.
Мускулна слабост или болки в мускулите (миалгии).
Забавено съсирване на кръвта.
При жени — проблеми със забременяване.
Повишена температури, зачервяване или други белези на инфекция.
Неравномерна, забавена или ускорена сърдечна дейност.
Изтръпване, „мравучкане”
Влошаване на паметта или затруднена концентрация.
Възбуда, объркване, тревожност или нервност.
Общо неразположение, слабост или липса на енергия.
Подуване или болезненост на части от тялото поради задържане на течности.
Високо или ниско артериално налягане; може да чувствате прималяване или замайване. Кожни обриви или образуване на мехури; възможно е кожата Ви да стане по-чувствителна при излагане на слънчева светлина.
Възможно е да виждате, чувствате или чувате несъществуващи неща (халюцинации). Промени в кръвните изследвания, които показват как функционира черният Ви дроб. Вашият лекар може да Ви обясни по-подробно.
Инфекция, наречена „кандидоза”, която може да засегне червата и която се причинява от гъбички.
Поява на кръв в урината Ви или други проблеми с бъбреците. Може да имате болки в гърба.
Затруднено дишане, което да се влошава постепенно. Това може да е белег на пневмония или оток на белия дроб.
Понижаване на концентрацията на натрий в кръвта Ви. Това може да причини слабост, повръщане и крампи.
Симптоми на менингит като повишена температура, гадене или повръщане, схващане на врата, главоболие, дразнене от ярка светлина и объркване.
Проблеми с панкреаса. Белезите включват силна болка в корема, която се излъчва към гърба.
Обезцветяване на изпражненията, което е белег на сериозен чернодробен проблем (хепатит). Сериозните чернодробни проблеми могат да доведат до раз
недостатъчност и мозъчно разстройство.
Колит или влошаване на възпалително чревно заболяване като болест на Крон или улцерозен колит. Белезите включват стомашна болка, диария, повръщане или загуба на тегло.
Проблеми с кръвта като понижаване на броя на червените кръвни клетки, анемия, белите кръвни клетки или тромбоцитите. Това може да причини слабост, образуване на кръвонасядания, повишаване на температурата, втрисане, болки в гърлото, както и да увеличи вероятността за развитие на инфекции.
Повишен брой на определен вид бели кръвни клетки (еозинофилия).
Недостиг на всички видове кръвни клетки (панцитопения).
Проблеми с изтласкването на кръв от сърцето или увреждане на кръвоносните Ви съдове. Белезите могат да включват отпадналост, недостиг на въздух, слабост, болки в гърдите или болки по цялото тяло.
Неизвестна честота (честотата не може да бъде оценена от наличните данни)
Ако сте на терапия с Вимово за повече от 3 месеца е възможно нивата на магнезий в кръвта Ви да се понижат. Ниски нива на магнезий могат да се проявят като умора, неволеви мускулни съкращения, дезориентация, конвулсии, замайване или ускорен сърдечен ритъм. Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако получите някой от тези симптоми. Ниските нива на магнезий могат също да доведат и до понижаване нивата на калий или калций в кръвта. Вашият лекар може да реши да провежда редовни кръвни тестове, за да следи нивата на магнезий в кръвта Ви.
Обрив, който може да бъде съпроводен с болка в ставите.
Не се тревожете от този списък от възможни нежелани реакции. При Вас може да не се развие нито една от тях.
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно до:
България
Изпълнителна агенция по лекарствата
ул. „Дамян Груев” № 8
1303 София
Тел.:+359 2 8903417
уебсайт: www.bda.bg
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Вимово
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка, бутилката или блистера след надписа „Годен до'.”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да не се съхранява над 30°С.
Бутилка: Да се съхранява в оригиналната опаковка и бутилката да се държи плътно затворена, за да се предпази от влага.
Блистер: Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага.
Не изхвърляйте лекарства в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърлите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Вимово
Активните вещества са напроксен 500 mg и езомепразол 20 mg.
Другите съставки (помощни вещества) на таблетката са: в сърцевината - кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат, повидон К 90, колоиден силициев диоксид; във филмовото покритие - карнаубски восък, глицерол моностеарат 40-55, хипромелоза тип 2 910 (3 mPas, 6 mPas и 50 mPas), железен оксид (Е 172, жълт, черен), макрогол 8 000, екил-акрилатен кополимер на метакриловата киселина (1:1) дисперсия 30%, метил-парахидроксибензоат (Е218), полидекстроза, полисорбат 80, пропиленгликол, пропил-парахидроксибензоат (Е216), натриев лаурилсулфат, титанов диоксид (Е171), триетилцитрат.

Условия на доставка

Напишете отзив

Моля идентифицирайте се или се регистрирайте, за оставяне на отзив.